Last season: työaika tuloksen mittarina

Työn tuottavuuden laskentakaavassa voi näyttää hyvältä, jos työaikaa on käytettävissä enemmän. Sitähän ei kaavassa mitata, mitä tuolla työajalla tehdään. 



Suorassa asiakaspalvelutyössä, jossa otetaan esimerkiksi asiakkaita vastaan, puolituntia viikossa voi olla yksi tai useampi asiakas enemmän. Tämähän olisi hyvä juttu. Selvästi se lisäisi tuottavuutta. Mutta entäs muutoin? Miten puolituntia viikossa lisää asiantuntijan tuottavuutta? Monella on käytössään liukuva työaika, johon puolituntia viikossa häviää taivaan tuuliin.

Ylipäänsä työaika palkan perusteena ja tuloksellisuuden mittarina on todellakin niin ”last season”, että on uskomatonta, että sellaista edes enää on. Ymmärrän tässä työsuojelullisen pointin, mutta asiantuntijatyössä pitäisi maksaa siitä, mitä saadaan aikaiseksi.

Se vain vaatisi vaivannäköä työnantajalta. Organisaation pitäisi miettiä, mitä se tavoittelee ja haluaa saada irti työntekijästä/asiantuntijasta sekä mitä se on valmis maksamaan siitä. Ja entäpä jos tuo asiantuntijan ryökäle sitten menisikin tekemään neljäksi kuukaudeksi ajatellun työtehtävän kahdessa viikossa. Sittenhän sille olisi maksettu turhaan iso palkka niin pikkuhommasta?



Minulle on aikoinaan käynyt noin ja koska organisaatiossa oli kesäaika, niin muutakaan akuuttia puuhaa ei löytynyt, enkä pystynyt viemään asioita eteenpäin. Silti raahauduin työpaikalle ns. kaivelemaan nenääni ja surffailemaan netissä. Hirveintä mitä minä tiedän, on se, ettei ole järkevää ja oikeaa tavoitteellista tekemistä. Tulen vihaiseksi. Ymmärrän oikein hyvin sekä boreout- että valitettavasti myös burnout-käsitteet ihan empiirisenä kokemuksena.

Olisi kiva, jos joku työnantaja -ihan vaikka julkisella sektorillakin- uskaltaisi oikeasti määritellä työn tavoitteet ja arvon, ja reilusti maksaa sen mukaan, minkä arvoiseksi sen arvioi. Tämä vain edellyttäisi ay-liikkeen joustoakin, jota itse pidän tällä hetkellä utopiana. Ehkä kiky-sopimuksen paikallisen sopimisen henki antaisi tähän mahdollisuuden ja maailmassa olisi kaikki hyvin?

Tuollaisessa tilanteessa, jossa työntekijä saisi homman tehtyä alle tavoitellussa ajassa ja vielä laadukkaasti, hänelle voisi arvottaa (ja maksaa taas siitä erikseen) uuden tavoitteen mukaisen tehtävän tai sitten antaa asiantuntijan tehdä mitä lystää -palkallisena! 

Haaveinen utukuvahan tämä olisi, koska seuraavana kysyttäisiin, että eikös tuo ole vähän kuin urakkaa tai yrittäjän hommaa. Tavallaan, mutta työntekijä olisi vakituinen. Noiden isompien ponnistusten lisäksi hänellä voisi olla tietyt jatkuvasti hoidettavat asiat, joita voisi tehdä silloin kun hänelle sopii, vaikka yöllä.

Asiantuntijatyössä moni asia olisi tehtävissä muulloinkin kuin arkena kello 8-16. Ja tiedän hyvin, että moni jo tekeekin etänä yms., mutta väitän ison osan asiantuntijoita ainakin julkisella sektorilla elävän edelleen tuossa toimistotyöaikamaailmassa.

Tällä hetkellä työaikaa seurataan monessa paikassa vähän kuin kytäten, että työntekijä tekee todellakin sen maksetun ajan töitä. Luottamus käsitteenä on tästä jotenkin kaukana.

Työaikojen suhteen mm. Tradenomiliitto nosti esille kannanottonsa "Asiantuntijoille ja esimiehille 152 tunnin kuukausityöaika -ylityö-, ilta- ja sunnuntaikorvaukset pois". Mielenkiintoinen ehdotus ja tällaisia aloitteita soisi tulevan enemmän ja rohkeammin. Jokuhan niistä saattaa ottaa tuulta alleen! Em. liiton esityksessä erilaisten lisien poisto kuulostaa vain "turhalta", koska lisien maksaminen asiantuntija- ja esimiestyöstä on todellakin poikkeuksen poikkeus, silti niitä ilta- ja viikonlopputöitä tehdään?

Ymmi Hinaajaa lainaten, ei se yhteiskunta sillä tavalla pyöri, että kaikki tekisivät kahdeksan tuntia putkeen tuottavasti ja motivaatiota täynnä töitä koko ajan. Ei missään. Tuottavaa työaikaa menee myös kaikkeen muuhun, esimerkiksi matkalaskujen tekemiseen, turhiin kokouksiin ja yleiseen ketutukseen sen takia, kun ei voi tehdä sellaista asiantuntijatyötä, jossa olisi todella mietittynä merkitys ja tavoitteet.



Olisikohan aika siirtyä miettimään oikeasti jotain muuta palkan ja tuottavuuden perustetta kuin työaika? Miten sinä (ja minä) tekisit työsi, jos palkan peruste ei olisi työaika ja työajan saisi määrittää itse -tietenkin niin, että työt tulisivat hoidettua?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä sanoisit nykyminällesi?

Periksiantamattomuus - mallia Saara Aallosta